‘Israël dreigt hele regio mee te sleuren in conflict’

Of het nu Israël, de VS, of de Houthi’s zijn die verantwoordelijk worden gehouden, in de Arabische wereld wordt gevreesd voor verdere regionale escalatie na de Amerikaanse en Britse luchtaanvallen op Houthi-doelwitten in Jemen.

„Barbaars”, zo noemden de Houthi’s de bombardementen in de nacht van donderdag op vrijdag. Zondag waren er opnieuw Amerikaanse en Britse aanvallen. Houthi-woordvoerder Mohammed Abulsalam omschreef het overvliegen van Amerikaanse vliegtuigen boven Jemen als een „schaamteloze schending” van de soevereiniteit. De groepering kondigt aan schepen in de Rode Zee richting Israël te blijven aanvallen zolang als de oorlog tegen Gaza voortduurt.

De rivaliserende, door Saoedi-Arabië gesteunde regering in Jemen beschuldigde de Houthi’s van het meesleuren van Jemen in een regionaal conflict. Na de bombardementen gingen vrijdag opnieuw duizenden de straat op in Jemen om hun steun te betuigen aan de Palestijnen in Gaza. Ook in de Golfstaat Bahrein, waar de regering de Amerikaanse acties steunt, gingen mensen de straat op om te demonstreren tegen de oorlog in Gaza en de bombardementen in Jemen.


Lees ook
Hoe de Houthi’s met aanvallen op schepen de inflatie opjagen

Een containerschip vaart in het <strong>Suezkanaal</strong> ter hoogte van Ismaïlia in Egypte.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/ac280c298israal-dreigt-hele-regio-mee-te-sleuren-in-conflictac280c299.jpg”><br />
</a> </p>
<h2 class=Steun voor Hamas

De Houthi’s hebben sinds het begin van de Gaza-oorlog hun steun uitgesproken voor Hamas. Niet verrassend veroordeelde de Palestijnse beweging op haar beurt ook de bombardementen en hield het de VS en het VK verantwoordelijk voor de gevolgen voor de regionale veiligheid. De Libanese Hezbollah-beweging, bondgenoot van Iran en de Houthi’s, liet in een reactie weten de bombardementen te zien als een bevestiging van het Amerikaanse bondgenootschap met Israël.

„Wat de Amerikanen hebben gedaan zal de veiligheid van de gehele scheepvaart in de Rode Zee aantasten”, zei Hezbollah-leider Hassan Nasrallah tijdens een toespraak op zondag. „Ze hebben dit alles gedaan om Israël te beschermen en de druk op Israël te verlichten.” In een eerdere verklaring zei hij: „Als Biden en zijn bondgenoten denken dat ze met hun agressie de Jemenieten kunnen tegenhouden, dan zijn ze onwetend.”

Het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte in een reactie het belang van „veiligheid en stabiliteit in de regio”. Saoedi-Arabië leidde de door de VS gesteunde Arabische coalitie die vanaf 2015 een vernietigende oorlog voerde tegen de Houthi’s in Jemen, maar was het afgelopen jaar in gesprek met de groepering onder bemiddeling van Oman.

De Saoedische nieuwszender Al Arabiya schreef op zijn website dat „De VS blijven proberen de veiligheid van de scheepvaart in de Rode Zee te beschermen tegen aanvallen van de Houthi’s in Jemen. Maar de VS willen niet op grote schaal escaleren, wat hen zou kunnen meeslepen in een regionale oorlog.”

Volgens de nieuwszender hebben de VS ook nog andere middelen tot hun beschikking. Zo zouden de VS de Houthi’s opnieuw op de Amerikaanse terrorismelijst kunnen zetten, aldus de zender. De regering van de Amerikaanse president Joe Biden haalde de Houthi’s in 2021 van de lijst af, na kritiek van de VN en hulporganisaties die in Jemen actief zijn. Na de aanvallen op de Rode Zee overweegt Washington dit besluit nu weer terug te draaien.

‘Wrede oorlog’

In Egypte, na Israël de ontvanger van de meeste Amerikaanse militaire steun, riep het ministerie van Buitenlandse Zaken op tot „eenheid” voor het bevorderen van de stabiliteit in de regio. De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry onderstreepte tijdens een persconferentie met zijn Chinese ambtsgenoot Wang Yi tijdens diens bezoek aan Caïro de noodzaak van een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza en een rechtvaardige oplossing voor de Palestijnse zaak.

Volgens de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ayman al-Safady, moeten niet de Houthi’s, maar Israël verantwoordelijk worden gehouden voor de regionale instabiliteit. „Israëls brute geweld in Gaza, arrogantie en schendingen van de rechten van de Palestijnen vormen de grootste bedreiging”, zei Al-Safady volgens het Jordaanse Nieuwsagentschap. „Israël dreigt de gehele regio mee te sleuren in een groter conflict, onzekerheid en oorlogen met het voortzetten van de wrede oorlog tegen Gaza.”